Het fotograferen van bomen....

Bomen hebben een verhaal. De takken kijken op je neer en als ze dicht opeen staan beschermen ze je tegen de regen. Vaak zijn ze oud. Heel oud. In tegenstelling tot stadsbomen want die worden doorgaans al gesloopt voordat ze een redelijke leeftijd hebben bereikt. 

In de duinen wonen veel oude bomen. Ze zijn door de jaren heen grillig geworden. Ze hebben de ruimte om zich heen in beslag genomen en vanaf de grond hun takken gespreid. In de Amsterdamse Waterleidingduinen staan ze trots en fier zichzelf te zijn. Je mag raden naar hun leeftijd. Je mag tegen hun stam leunen en voelen hoe hun energie door elke nerf loopt.

Sommige delen hun stam met enorme zwammen. Ze versieren zichzelf met natuurlijke schoonheid. Vogels bouwen er hun nest. Spechten boren er gaten. Het mag allemaal van de boom. Ik bewonder ze. Ik leg ze vast op de plaat. Vaak van meerdere kanten want ze zijn zo mooi. Ze zijn sterk en robuust. Ze wijken niet. Ze staan waar ze staan. Ze zijn onvervangbaar; een natuurlijke rijkdom.

Als ik mijmer kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat de wereld vroeger uit bomen en bos bestond. Tot de mens ging hakken. Nog steeds worden er in het Amazone gebied bomen vermoord voor een stukje vruchtloze aarde. Het komt nooit meer goed. De groene schoonheid is daar voor altijd verloren en het land wordt woestijn. Waarom zijn er eigenlijk zoveel mensen in de wereld? Bomen zijn toch veel mooier?

Onderstaande foto's zijn door Svati Boers gemaakt. 

Park Ockenburgh, Den Haag.

Park Ockenburgh, Den Haag. Foto: Svati.

Ockenburgh, Den Haag. Foto: Svati.

Amsterdamse Waterleidingduinen.

Amsterdamse Waterleidingduinen.

Maasdijk, Willem III straat.

Maasdijk, Ernst Casimierlaantje.

Maasdijk, Ernst Casimierlaantje.

Amsterdamse Waterleidingduinen.

Amsterdamse Waterleidingduinen.

Amsterdamse Waterleidingduinen.